NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Besparen

10 bespaartips voor een lagere energierekening

3 Minuten lezen
besparen op vaste lasten

Iedere maand incasseert de energieleverancier weer een fors bedrag voor de energiekosten. Een huishouden in Nederland betaalt al snel €150,00 per maand. Dat kan toch goedkoper? In deze blog lees je 10 handige tips die je kunnen helpen om te besparen op de energiekosten.

Bonustip: blijf vergelijken!

Let op: zorg in de basis altijd dat je niet teveel betaalt voor jouw gas en stroom. Dit doe je door ieder jaar even de gas- en stroomtarieven te vergelijken en de beste deal af te sluiten. Zo profiteer je altijd van de laagste prijzen. Zoek altijd even op postcode + huisnummer om voor jou de beste deal te krijgen. Zoek bijvoorbeeld op postcode 4800 voor de goedkoopste stroom in Breda of op 5025 voor lage stroomtarieven in Tilburg

1. Ventileer voldoende

Ondanks een goede isolatie en het vasthouden van de warmte blijft een goede verluchting belangrijk, want een droger huis is gemakkelijker te verwarmen. De beste vorm van verluchting is een gecontroleerde en permanente ventilatie. Zowel tijdens koude als warme dagen moeten alle ruimtes dagelijks worden gelucht. Hierdoor worden vochtige lucht en afvalstoffen afgevoerd en voorkom je onnodig energieverbruik.

2. Gooi de wasmachine vol

Probeer niet te veel kleine wasjes te draaien. Probeer altijd de trommel vol te gooien. Op die manier bespaart u niet alleen energie, maar ook water, wasmiddel en afschrijving op de wasmachine. 

3. Laat zon en wind het drogen doen

Een droogbeurt via de wasdroger verbruikt veel stroom: ongeveer 3,2 kWh ofwel €0,60. Een gemiddeld huishouden droogt ongeveer drie keer per week de was in de droger, dus zo’n 150 keer per jaar. Door de was bij mooi weer buiten te hangen, kunt u de wasdroger makkelijk zo’n 50 keer minder gebruiken. Dat scheelt €30 per jaar.

4. Slim koelen en vriezen

Om energie te besparen kunt u de koel- en vrieskast het best regelmatig ontdooien, de deur zo weinig en zo kort mogelijk openen en warme gerechten laten afkoelen voordat ze de koelkast ingaan. Ingevroren producten kunt u ontdooien in de koelkast. De kou van de bevroren producten wordt dan gebruikt voor de koeling van de koelkast. Bewaar geen producten in de koelkast die daar niet thuishoren zoals ongebruikte conserven en vruchtgroenten als tomaten, paprika, aubergine, courgette en komkommer.

5. Kook op elektriciteit

Gas wordt steeds duurder terwijl elektriciteit goedkoper wordt. Bovendien kan je jouw elektriciteit eenvoudig zelf opwekken met zonnepanelen. Het is dus heel slim om het gaskookstel de deur uit te doen en deze te vervangen voor inductie. Dit kookt niet alleen heel fijn, het is ook veel duurzamer. Bekijk ook de blog: koken op inductie of gas?

6. Let op sluipende slurpers

Elektrische apparaten verbruiken vaak ook energie als u het apparaat niet gebruikt of het ‘uit’ lijkt te staan. In een gemiddeld huishouden stroomt jaarlijks voor meer dan €100 aan energie weg. Zo is de stand-bystand van uw computer bedoeld voor het overbruggen van een korte pauze. Bent u klaar met uw computer, schakel deze dan helemaal uit.

7. Juiste bewaartemperatuur koelkast en vriezer

Volg de aanwijzingen van de fabrikant om de verschillende temperatuurzones van een koelkast te benutten. Bij een temperatuur van meer dan 6°C graden zal het voedsel veel sneller bederven. Om producten maandenlang in de diepvriezer te bewaren mag het niet warmer zijn dan -18°C graden. De maximum bewaartijd is niet voor elk product even lang.

8. Kosten om te wassen

De gemiddelde kosten voor één volle machine is lager dan voor twee half gevulde. Moet je toch dringend een halve machine wassen, druk dan de spaartoets in. Tenzij je wasgoed zeer vuil is, is een voorwasprogramma met de huidige wasmachines en wasproducten meestal niet nodig. Dat spaart energie, tijd, water en wasmiddel uit. De wasmiddelen worden steeds krachtiger, waardoor je steeds minder wasproduct nodig hebt.

9. Verbruik wasmachine op langere termijn

Hoe vaak zul je de wasmachine en wasdroger gebruiken? Hoe groter het gezin, hoe vlugger je de eventuele meerkosten van een zuiniger toestel terugwint. In een gezin met drie kinderen zal de wasmachine immers meer draaien dan bij een alleenstaande. Iemand die in een flat woont en het wasgoed nooit buiten kan drogen, moet het verbruik van de droger nog aandachtiger bekijken.

10. Verspil minder water in de badkamer

Laat het water niet onnodig lopen tijdens het poetsen van de tanden, het douchen of het wassen van de handen. Zuinig omspringen met warm water telt dubbel, want hierdoor bespaar je op het water en op de verwarmingskosten. Er is bijvoorbeeld dikwijls een onnodige vermenging van koud en warm water door een mengkraan uit gewoonte in de middelste stand te zetten. Je waterverbruik daalt ook door een spaardouchekop te installeren en een douche te nemen in plaats van een bad.

Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *